Rehun pH-arvo

Rehun pH-arvoa seurataan säilöheinistä ja säilörehuista. Arvo kuvaa happamuutta, jolla on merkitystä rehun säilönnälliselle laadulle.

Sopiva pH-arvo riippuu säilöheinän tai -rehun kuiva-ainepitoisuudesta. Märissä säilörehuissa pH:n pitäisi laskea alle 4,5:n ja mieluiten alle neljän. Kun rehu sisältää 45 % kuiva-ainetta, pH:n raja-arvo nousee 4,9:ään. Esikuivattujen rehujen pH osuu useimmiten välille 4,2–4,8.

Matala pH kertoo onnistuneesta säilöntäprosessista ja käymisestä. Tehokas käyminen taataan säilöntäaineilla. Ne voivat sisältää happoa, joka laskee rehun pH-arvoa nopeasti ja tuottaa maitohappobakteereille suotuisat olosuhteet. Haitalliset bakteerit eivät tällöin pääse vallalle. Niin sanotut biologiset säilöntäaineet sisältävät puolestaan maitohappobakteereita, jotka alkavat paalissa lisääntyä voimakkaasti.

Oikein käynyt rehu säilyy avattuna mahdollisimman pitkään eikä pilaannu paalissa säilytyksen aikana. Riittävän hapan rehu vähentää myös botulismin riskiä, sillä Clostridium botulinum -bakteeri ei pysty lisääntymään, kun pH-arvo laskee alle 4,5:n.

 

Analyysisivujen tekstit 
© heinäntuottaja Jarno Mäki (jimaki(a)kolumbus.fi) ja
tietokirjailija Johanna Viitanen (johanna(a)kaarne.net).