D-arvo

Rehun sulavuutta kuvaa D-arvo. Se ilmaisee, kuinka suuri osa kuiva-aineesta on eloperäistä ainetta, jota suolisto pystyy sulattamaan. Nykyisin D-arvo ilmoitetaan kuiva-ainekilon sisältäminä grammoina, g/kg ka. Jos analyysi ilmoittaa D-arvoksi esimerkiksi 640, kilo kuiva-ainetta sisältää 640 grammaa sulavaa ainetta ja 360 grammaa sulamatonta ainesta, joka poistuu elimistöstä sonnassa.

Hevosten suositusarvo on vähintään 600 grammaa kuiva-ainekilossa ja mieluiten yli 620–650 grammaa. Siitostammoilla ja kasvavilla varsoilla D-arvo saisi olla tätäkin korkeampi. Harraste- ja joutohevosille sopii yleensä suositusarvojen matalin pää. Niidenkään rehu ei kuitenkaan saa sisältää liikaa sulamatonta kuitua, sillä erittäin huonosti sulava rehu ei tarjoa elimistölle tarpeeksi energiaa, valkuaisaineita, kivennäisiä ja vitamiineja.

Matala D-arvo merkitsee yleensä, että kasvusto on korjattu myöhäisessä kehitysvaiheessa. Korkeimmat D-arvot ovat vastaavasti rehuilla, jotka on korjattu aikaisin nuoresta kasvustosta. Kuivan heinän D-arvo saattaa jäädä matalammaksi kuin säilöheinän, koska rehu korjataan monesti viikkoa tai kahta myöhemmin. D-arvo saattaakin kuivassa heinässä jäädä alle 600 gramman, mutta tavoitearvo on siinäkin yli 600.

 

Analyysisivujen tekstit 
© heinäntuottaja Jarno Mäki (jimaki(a)kolumbus.fi) ja
tietokirjailija Johanna Viitanen (johanna(a)kaarne.net).

 

Kun lihotat tai laihdutat hevosta,
muista myös D-arvo!

Laiha hevonen voi kaivata pyöreitä kylkiä ja kadonneita lihaksia vaikkapa silloin, kun tamma on imettänyt varsaansa pitkään. Vastakkaisesta ääripäästä löytyvät pulskat ja suoranaisen lihavat hevoset, jotka on jalkojen terveyden vuoksi saatava laihtumaan turvallisiin mittoihin.

Lihavuuskuntoon vaikuttaa varsinkin rehun energia-arvo. Myös valkuaisen saannilla on suuri merkitys.

D-arvon merkitys lihavuuskunnolle on valjennut viime vuosina. Mitä paremmin sulavaa rehu on, sitä paremmin hoikka hevonen saa ravintoaineet elimistönsä käytettäviksi. Vastaavasti laihdutettava hevonen kestää hiukan tavallista heikommin sulavaa rehua, koska aivan koko energia- ja valkuaissisältö ei ole todennäköisesti sille tarpeen.